Lengescsillapító |

+3630 9404 803


Lengescsillapító

Mi a lengéscsillapító? Mi a pontos feladata? Milyen jelenségek figyelhetők meg az öregedési szakaszban? Valljuk be, nem sok fogalmunk van ezekről a kérdésekről. Pedig kétségtelen, hogy ez az alkatrész kiemelt szerepet játszik az aktív biztonságban. Amit tudni kell: a lengéscsillapító része a felfüggesztésnek. A jármű felfüggesztéséről a kerekek és a karosszéria közötti rugalmas kapcsolatot biztosító elemek együttese gondoskodik. Ennek a kapcsolatnak az a feladata, hogy tompítsa azokat az energiákat, amelyek az út egyenetlenségeiből adódnak és a karosszériára és az ahhoz kapcsolódó mechanikai elemekre hatnak.

Az autó egyik lefontosabb alkatrésze. Mindenki tudja, mi az, hol van, de, hogy pontsoan mit is csinál és hogyan, már jóval kevesebben.

A gépjármű rugózásának a kerékfelfüggesztéssel együtt azt kell elérnie, hogy menet közben az út egyenletlenségei következtében az autóra ható lökések minél kevésbé zavarják az utazási komforoto, ne csökkentsék az utazási biztonságot, a kanyarstabilitást. A fellépő rezgések csillapítása azért szükséges, hogy a kerék és az út közötti kapcsolat minél folyamatosabb legyen.

 

A lengéscsillapító milyensége hatással van a következőkre:

- A lengéscsillapítók rossz állapota annál jobban növeli a féktávolságot, minél rosszabb állapotban van az úttest.

- Ha a lengéscsillapítók rossz állapotban vannak, az autó erőtlenül reagál, "rápréselődik" a futóműre.

- A gumik rossz körülmények között dolgoznak, mert egyenetlen mozgásra kényszerülnek. Csökken a tapadás, a kopás mértéke nő.

- Az autóban utazók fékezéskor erőteljesen "lesüllyednek", gyorsításkor felemelkednek, kanyarban pedig a gépkocsi hintázik, billeg. Mindezt tovább erősítik az állandó hullámzások, rezgések.